Nagyvilág

Tüzet nyitottak a tüntetőkre Damaszkuszban

Tüzet nyitott a hadsereg a tüntetőkre, és ötöt közülük megsebesített Damaszkuszban pénteken, egy nappal a fővárosban sok halottat követelő kettős robbantás után - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A kormányerők a tiltakozók szétoszlatása céljából nyitottak tüzet a főváros Tadámon negyedében, amely hagyományosan ellenséges Bassár el-Aszad elnök rezsimjével szemben. Ezzel egy időben több más, Aszad távozását követelő demonstráció is zajlott Damaszkusz más részein és az ország más városaiban, dacára a katonák tömeges kivezénylésének – jelentette a londoni központú OSDH.

A kormányellenes aktivisták különösen a fővárosban szólították fel a lakosságot a “gyilkos” rezsim elleni “lázadásra”. A rezsim “habozás nélkül meg fog ölni mindenkit, hogy elérje céljait. (…) Mire vártok?” – olvasható Facebook-oldalukon.

A pénteki nagyima után országszerte sok helyütt tartottak tiltakozó gyűlést a mecsetekből távozó hívők. “Tüntetések zajlanak (a keleti) Deir-ez-Zór több negyedében és (másutt) a tartományban” – közölte az OSDH. Az északnyugati Idlíb tartomány több településén voltak tiltakozó akciók. Nagy létszámban vezényelték ki a kormánycsapatokat a tengerparti Latakia, Dzsable és Bánjász városába, főként a mecsetek környékére.

A sabbiháktól (kormánypárti milíciáktól) támogatva sok katona gyűlt össze más településeken is, főként a Damaszkuszhoz közel Kanakerben és Moaddamíjában, hogy a mecsetekből távozókat meggátolják a tüntetésben – közölték az ellenzéki Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik