Nagyvilág

Fegyveres székházostrom Tripoliban

Az ideiglenes kormány tripoli székházára támadtak felpaprikázott egykori líbiai lázadók, amiért csalás gyanúja miatt felfüggesztették a volt forradalmárok segélyezését. A tüntetők úttorlaszokat emeltek a város több negyedében.

Fegyverrel támadtak a minisztertanács székházára kedden az elégedetlenkedők, tiltakozásul az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) döntése ellen. Az ÁNT felfüggesztette a 2011-ben Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető rendszere ellen harcolóknak megítélt illetmények kifizetését. A kormány szerdai közleménye szerint senki sem sebesült meg.

Az ÁNT az állam szuverenitása és tekintélye elleni támadásnak véli az incidenst, és elutasította a fenyegetés és a zsarolás módszerét. Mohammed Hazíri, az ÁNT szóvivője közölte, hogy törvénysértések és visszaélések történtek, több millió dinár veszett el jogtalan kifizetések miatt. Hozzátette, az ügyben indítandó vizsgálat befejezéséig befagyasztják a segélyezést.

Bengáziban kedden robbanószerkezetet dobtak az ENSZ líbiai megfigyelő csoportjának vezetője, Ian Martin konvojára, de senki sem sebesült meg.

Emberjogi szervezetek a történtek fényében ismételten kérték az ÁNT-től a milíciák lefegyverzését, amelyek az egyik legnagyobb akadályt jelentik Líbia számára a demokrácia felé vezető átmenetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik