Nagyvilág

Medvegyev lesz az orosz miniszterelnök

Ígéretének megfelelően Dmitrij Medvegyev eddigi elnököt jelölte kormányfőnek hétfőn a harmadik államfői mandátumát megkezdő Vlagyimir Putyin.

Az eddigi miniszterelnök, Putyin mindössze két és fél órával elnöki eskütételét követően, beterjesztette javaslatát a parlamentnek – közölte Szergej Nariskin, a duma elnöke.

A tervek szerint az orosz törvényhozás kedden rendkívüli ülésen dönt a beterjesztésről. Medvegyev pedig máris egyeztetéseket kezdett a parlamenti frakciókkal a jelöléséről, egyúttal folytatta a tárgyalásokat leendő kormánya összetételéről. A konzultációk kedden folytatódnak.

Az orosz alkotmánynak megfelelően az eddig Putyin vezette kormány mandátuma is megszűnt. Az ügyvivő kormány vezetésével megbízott Viktor Zubkov eddigi miniszterelnök-helyettes hétfőn aláírta az utasítást a kormány lemondásáról. Az alkotmány előírása szerint a testület ügyvivőként látja el feladatát az új kormány megalakításáig.


Kattintson a képgalériáért a fotóra!
Fotó: AFP / Vladimir Rodionov

Miután a duma megszavazza Medvegyev jelölését, a leendő kormányfőnek egy hete lesz a törvények szerint arra, hogy beterjessze javaslatát az államfőnek a kormány összetételére.

Az utóbbi egy hónapban intenzív háttértárgyalások folytak a Kremlben és a parlamentben a Medvegyev-kormányról. A politikus múlt heti, több országos televíziónak adott interjújában nem zárta ki, hogy komoly változások lesznek a testületben. A parlamenti ellenzék is arra számít, hogy képviselői helyet kapnak benne.

Putyin kormánya a 12. volt Oroszország szuverenitásának 1990-ben történt deklarálása óta, de csak a negyedik volt azoknak a kormányoknak a sorában, amelyek kitöltötték mandátumukat.

Putyin és Medvegyev már tavaly szeptemberben, a kormányzó Egységes Oroszország (JeR) párt kongresszusán bejelentették, hogy az idén egymást váltják az államfői és kormányfői poszton. Lépésük ellenzéki körökben széles körű bírálatot váltott ki.

A régi-új orosz államfő hatalmának továbbélése miatti társadalmi tiltakozás kifejezéseként tartották meg vasárnap Moszkvában a Milliók menete elnevezésű akciót, amelyen a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A hatóságok közel 450 embert előállítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik