Nagyvilág

Dicsérték és szapulták is Ádert

Áder János államfővé választásáról írnak a külföldi lapok.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lapban portré jelent meg Áder Jánosról. Mint írják, a Fidesz “kettős tehetséget” emelt az államfői posztra, hiszen a megválasztott köztársasági elnök “kiemelkedő jogász” és az ország egyik “vezető politikusa, aki meghatározó erővel működött közre az 1989 után létrejött Magyarország kialakításában”. Kiemelték: Áder “ellentétben elődjével, nem csak aláírni, hanem írni is tud törvényeket”.

A Die Welt című német konzervatív lap a honlapján közölt írásában kiemelte, hogy Áder Orbán bizalmasának számít. A Berliner Zeitung című baloldali német lap Rossz elnök Magyarországnak címmel kommentárt közölt, amely szerint “Orbán elszalasztotta az esélyt, hogy olyan személyiséget tegyen meg államfőnek, akit az egész ország tisztel”. A Spiegel Online kifejtette: egy politikai földcsuszamlás a hatalmat Orbán kezébe juttatta, aki a kétharmados többséggel “ügyesen bebetonozta pozícióját”. Az ARD országos közszolgálati műsorszóró társaság szerint Áder “mindig hű követője maradt Orbánnak”, és államfőként ugyan “megnehezítheti a hatalmas kormányfő életét”, de inkább arra lehet számítani, “ügyel majd, hogy érvényesüljön (Orbán) politikája”.

A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti napilap Áder parlamenti beszédéből első helyen azt a kijelentést emelte ki: a demokrácia vitákon alapul, “amelyek lehetnek élesek, (…) de sohasem hiányozhat belőlük egymás tisztelete”. A Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap rámutatott, hogy ő az első hivatásos politikus az államfői poszton 1989 óta. A lap szerint első beszédében Áder “nacionalista” hangvételt ütött meg.

Áder János székfoglaló beszédét méltatta a kormánnyal egyébként kritikus hangvételű bukaresti Új Magyar Szó. Szerintük azt üzente a politikusoknak, hogy vége a bábkorszaknak a budapesti Sándor-palotában. “A határon túli magyarság csak azt kívánhatja: székfoglaló beszéde szellemében a pártpolitikusból előléptetett új elnök legyen az, amire Magyarországnak valóban szüksége van. Államférfi” – zárja írását a szerző.  A pozsonyi Hospodárské Noviny napilap szerint Áder a megválasztását követően “nyilvánvalóvá tette, hogy az ő részéről a szlovákok nem is gondolhatnak a kölcsönös kapcsolatok javítását célzó igyekezetre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik