Belföld

Nem kell börtönbe mennie Geréb Ágnesnek

Legalább is egyelőre. A szaktárca közleménye szerint halasztást kapott addig, amíg az új államfő elbírálja kegyelmi kérvényét.

Az otthonszülés legismertebb hazai képviselőjének csütörtökön kellett volna bevonulnia a rácsok mögé, miután februárban, jogerősen két év fogházbüntetésre ítélte őt a Fővárosi Ítélőtábla, emellett tíz évre eltiltotta őt szakmája gyakorlásától halált, valamint maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetés miatt.

A Társaság a Szabadságjogokért megdöbbenve fogadta a végzést. A szervezet álláspontja szerint a bíróság kettős mércét alkalmaz: eltérően ítéli meg a kórházi és az intézeten kívüli szülést. Míg a kórházi orvosok csak a legritkább esetben kerülnek büntetőbíróság elé, és perük többnyire felmentéssel zárul, a bábák ellen szülési komplikáció esetén rögtön eljárás indul.

Fideszes és KDNP-s képviselők az államfőtől kértek kegyelmet az ismert szakembernek. Megítélésük szerint a szülésznő több száz komplikációmentes eljárásnál működött közre.

A hétvégén hétszáz magyar orvos és egészségügyi dolgozó fordult Áder Jánoshoz. Azt kérték tőle, támogassa a szülész-nőgyógyász kegyelmi kérvényét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik