Nagyvilág

Álomesküvőre készül a trónörökös

Frigyre lép Vilmos luxemburgi trónörökös és Stéphanie de Lannoy belga grófnő október 20-án - jelentette be csütörtökön a világ egyetlen nagyhercegségének, a félmillió lakosú Luxemburgnak az uralkodóháza.

A pár egy hete tartotta eljegyzését szűk családi körben a Mersch kantonbeli Berg-kastélyban, a nagyhercegi család rezidenciáján. A fényes menyegzőre, amelyet a főváros székesegyházában tartanak, vendégeket várnak az összes európai uralkodóházból; a luxemburgi udvar különösen szoros kapcsolatokat ápol a brit és belga királyi házzal. A 30 éves Vilmos az uralkodó, az 57 éves Henrik nagyherceg legidősebb gyermeke, négy testvére van. Érettségi után az angliai Sandhurt katonai akadémiáján tanult, majd Angliában, illetve Franciaországban folytatott politikai tanulmányokat. A leendő luxemburgi nagyhercegné, a 28 éves Stéphanie az egyik legősibb belga nemesi családból származik. Germanisztikát tanult, és dolgozott a berlini belga nagykövetségen, illetve 18 éves korában egy évig Oroszországban élt.

A luxemburgi udvar közleményében rámutat, hogy a Lannoy nemesi család egyik ága szorosan kötődött Luxemburghoz: Claude de Lannoy gróf 1617-ben egy clervaux-i von Eltz bárónővel kötött házassága révén a mai Luxemburg északi részén megalapította a Lannoy-Clervaux családot, mely 1854-ben szakadt meg az utolsó, gyermektelen Lannoy-Clervaux gróf halálával. Egy napon majd Vilmos követi apját a trónon, mivel hivatalosan is trónörökössé nyilvánították, amikor Henrik 2000-ben elfoglalta a javarészt ceremoniális feladatokkal járó államfői tisztséget. Vilmos lesz a hetedik nagyherceg a Nassau-Weilburg dinasztiából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik