Nagyvilág

100-ból 14 magyar fél a világvégétől

Egy nemzetközi kutatás szerint csak annyira rettegünk, mint mások.

Világszerte az emberek 14 százaléka feltételezi, hogy még életében eljön a világvége, 86 százalék elutasítja ezt. 10 százaléka hisz, 90 százalék nem hisz a maják naptárában, amely szerint 2012 vége elhozza az apokalipszist. Az emberek 8 százaléka kifejezetten idegességet vagy félelmet érez amiatt, hogy ez rövidesen bekövetkezik.

A magyarok várakozásai szinte teljesen azonosak az átlaggal. Kicsit többen (12 százalék) fogadják el a maják lesújtó prognózisát, de csak nyolc százalék aggódik erősen. Az Ipsos – Reuters megbízásából – 21 országban több mint 16 ezer felnőtt megkérdezésével készített felmérése szerint a törökök és az amerikaiak 22 százaléka, a dél-afrikaiak 21 százaléka, a franciák 6 százaléka gondolja úgy, hogy halála előtt eljön az Armageddon.

Megkülönböztetve félelem, rettegés

A kínaiak hisznek leginkább az idei világvégében, őket 13-13 százalékkal a törökök, az oroszok, a mexikóiak, a dél-koreaiak és a japánok követik. A németek és az indonézek 4 százaléka, a britek, a dél-afrikaiak és az olaszok 7 százaléka gondolja úgy, hogy 2012 az utolsó év. Az oroszok rettegnek a legjobban attól, hogy már idén eljön a világvége, őket a lengyelek, a kínaiak, a törökök és a japánok követik a listán. A britek, valamint a németek, az ausztrálok és a kanadaiak a legoptimistábbak.

A maják Négy korszak című reliefjükbe vésték időszámításukat, azt a négy ciklust, amelyek közül a harmadik a maják szerinti i. e. 3114 augusztusában kezdődött és 2012. december 21-én ér véget. Juan Yadeun, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régésze szerint a maják egyébként nem a világ, hanem egy korszak végét jósolták. “Az első két ciklust a Napnak és a kétfejű kígyónak szentelték. Most a harmadikban járunk, december 21-én jön a negyedik.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik