Élet-Stílus

2012-ben világvége: kinek lesz igaza?

Úgy tűnik, a druidák a legkevésbé sem értenek egyet a maják jóslataival...

Az előjelek azt mutatják, hogy 2012 ragyogó év lesz, jelentette ki egy druida, miután a Nap felragyogott Stonehenge felett a téli napforduló alkalmából tartott, hajnali szertartáson. Rollo Maughfling, fődruida elmondása szerint ahogy a szertartás végén a nap felkelt, sápadt fényében több mint ezer embert fürösztött meg, mindez jót jelent az elkövetkező 12 hónapra.


Stonhenge télen – Fotó: Shutterstock

Az enyhe idő és a napfény a megalitoknál markáns különbséget mutatott a tavalyihoz képest, amikor a hatalmas kőtömböket vastag hótakaró borította, és a téli reggel köde eltakarta az éltető égitest fényét. „Ahogy véget ért a ceremónia, a nap felemelkedett a horizont fölé, tökéletes volt” – tette hozzá a druida.

A téli napforduló idején a nap közelebb kerül a horizonthoz, mint bármikor az évben, ami rövidebb nappalokat és hosszabb éjszakákat jelent. Ám a forduló után már egyre több lesz a világos órák száma – egészen a nyári napfordulóig, júniusig.


A sokat látott kövek nyáron

Bár általában az év legrövidebb napja december 21-re esik, idén kivételesen a druida és a pogány közösség december 22-ét jelölte ki, mert a modern naptár 365 plusz négyévenként egynapos beosztása nem felel meg tökéletesen a szoláris év 365,2422 napos, éves ciklusának.

Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük a maják jóslatát, miszerint 2012. december 21-én véget ér a maja naptár, és azzal a világnak is – legalábbis a jelenleginek – vége lesz, az azért nem ígér olyan jó új esztendőt. Ám most a tudományos, valamint ezoterikus alapokon cáfolókhoz csatlakoznak a druidák is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik