Nagyvilág

Magyar szomszédjától ázott be az új román miniszterelnök

Egy átlagos bukaresti családról készült riportfilmben szerepelt a kilencvenes évek elején a magyar televízióban a pénteken a román kormány megalakításával megbízott Victor Ponta és édesanyja - idézte fel B. Nagy Veronika, a Ponta család volt szomszédja, a film készítője.

Egy átlagos bukaresti családról készült riportfilmben szerepelt a kilencvenes évek elején a magyar televízióban a pénteken a román kormány megalakításával megbízott Victor Ponta és édesanyja – idézte fel  B. Nagy Veronika, a Ponta család volt szomszédja, a film készítője.

Többször beáztak

B. Nagy Veronika, a román közszolgálati televízió bukaresti magyar adásának szerkesztője elmondta: férjével, Boros Zoltánnal, a magyar adás volt főszerkesztőjével 1988-ban költöztek a bukaresti Északi pályaudvar közelében álló tízemeletes panelház hatodik emeletére. Hamarosan jószomszédi kapcsolat alakult ki közöttük és az alattuk lakó Ponta család között. A televíziós szakember visszaemlékezése szerint az is előfordult, hogy a toldozott-foldozott vízvezeték meghibásodása miatt eláztatták Pontáékat.

Szorosabb kapcsolat a román miniszterelnök-jelölt édesanyjával és lánytestvérével alakult ki; az akkor 17 éves Victor pár évvel később elköltözött a szülei 65 négyzetméteres, három szobás lakásából. Róla B. Nagy Veronkában az az emlék maradt meg, hogy meglehetősen magas, jó megjelenésű, udvarias és tisztességtudó volt, és hogy gyakorta látta őt kosárlabdával a kezében. Az 1989-es rendszerváltás után a Boros család többször is Pontáékkal járt ki az Egyetem térre, ahol 1990 nyarán afféle woodstocki hangulatban tüntettek a bukaresti fiatalok a kommunista párt második vonalából származó Ion Iliescu államfő, és az általa megtestesített posztkommunista hatalom ellen. Amint B. Nagy Veronika felidézte, Victor Ponta nem tartott velük ezeken a kiruccanásokon, de a családja határozottan kommunistaellenes nézeteket vallott. (A Victor Ponta vezette Szociáldemokrata Pártnak (PSD) jelenleg Ion Iliescu a tiszteletbeli elnöke.)

A Ponta család jelenítette meg az átlagos családot

B. Nagy Veronika szerint a 90-es évek elején kapott egyszer megbízást Budapestről, hogy olyan televíziós műsort készítsen, amelyből kiderül, hogy miként él egy átlagos bukaresti család. Kézenfekvő volt számára, hogy Pontáékhoz csenget be ez ügyben. A lakásukban filmezett műsorban Victor Ponta és a könyvelőként dolgozó édesanyja is megszólalt, mindketten készségesen beszéltek a bukaresti életkörülményekről. B. Nagy Veronika a műsor készítésének az évét sem tudta pontosan felidézni, és azt sem, hogy a Magyar Televízió, vagy a Duna Televízió rendelte meg a produkciót.

A Boros család a szomszédgyerek sikereként könyvelte el Victor Ponta araszolását a politikai ranglétrán. “Én már akkor mondtam, amikor a PSD ifjúsági szervezete élére került, hogy ebből egyszer miniszterelnök lesz” – idézte fel a családi beszélgetéseket B. Nagy Veronika. A televíziós szakember elmondta, a Ponta család pár hónappal ezelőtt adta el a bukaresti Északi pályaudvar közelében levő ötödik emeleti panellakását. Victor Pontát a romániai baloldali ellenzék sikeres bizalmatlansági indítványa után pénteken bízta meg kormányalakítással Traian Basescu román államfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik