Nagyvilág

Nigériában megtámadtak több szerkesztőséget

A véres támadásokban legalább hatan meghaltak.

Nigéria két városában is támadásokat intéztek csütörtökön egy újság szerkesztőségei ellen; a merényletekben hat ember vesztette életét, köztük legalább egy öngyilkos terrorista.

Az egyik esetben a This Day című lap fővárosi, abujai szerkesztőségéhez hajtott egy gépkocsi, amelyet a biztonsági őrök beengedtek a telek kapuján. A sofőr ekkor nekivezette a járművet a szerkesztőségi épületnek, és felrobbantotta. Két őr és a merénylő életét vesztette, de a lap munkatársai sértetlenek maradtak – mondta el a szerkesztőbizottság igazgatója.

A másik eset az északi Kaduna városban történt, annak részletei kevésbé tisztázottak. A helyi Vöröskereszt szóvivője szerint egy ember berohant az épületbe egy pokolgéppel, amelyet felrobbantott. Legalább hárman meghaltak, és állítólag később volt egy második robbanás is. A rendőrség lezárta a környéket.

A This Day Nigéria egyik legbefolyásosabb, kormánypárti napilapja. A merényletekért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget. A nyugat-afrikai országban az utóbbi két évben iszlamista szélsőségesek indítottak harcot a világi kormány ellen. A Boko Haram nevű szervezetük az idén már több száz ember halálát okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik