Nagyvilág

Nálunk halnak meg a legtöbben ágyból kiesve

A BBC összegyűjtötte, hogy egyes halálokok melyik országokban fordulnak elő legtöbbször. A cseheknek a létrákkal, a magyaroknak az ágyakkal kell vigyázniuk.

A magyarok vagy nagyon rossz alvók, és sokat forgolódnak álmukban, vagy a magyarországi ágyakkal nem stimmel valami, de tény, hogy a világon nálunk halnak meg a legtöbben az ágyukból kiesve. Egészen pontosan egymillió emberből 14,3-en – derült ki a BBC News elemzőinek összeállításából, amelyben azt vizsgálták, hogy egyes betegségek, balesetek és incidensek egy év alatt hol ölik meg a legtöbb embert, egymillió lakosra vetítve. Az eredményeket pedig egy térképen foglalták össze.

A brit közszolgálati adó cikkében kiemelte: nem azt vizsgálták, hogy az egyes országokban mi a vezető halálok. Akkor mindenhol a rák, a szívbetegségek és az autóbalesetek lennének, és nem lenne túl érdekes. Például nem szerepelne benne a „létráról leesés”, ami Csehországban gyilkolja leginkább az embereket (6,5), a cápatámadás (Ausztrália, 0,7), a kígyómarás (India, 10,1) vagy a fűnyíró, amely a szépen nyírt gyepet már-már mániákusan fontosnak tartó Egyesült Államokban öl legtöbbször (0,1). Egyébként rákban a dánok (3 261), szívbetegségekben pedig az ukránok (10 705) halnak meg a legnagyobb arányban.

Utazóknak fontos információ, hogy gyilkosság áldozatai leginkább Hondurasban lehetünk, ahol egymillió emberből 821 hal meg emberölésben, a terrorizmus pedig Irakban szedi a legtöbb áldozatot (105). Halálos közúti balesetekben Namíbia áll az élen, míg a részeg sofőrök főleg Dél-Afrikában indulnak utolsó útjukra.

Ha valaki betegség, vagy baleset helyett inkább végelgyengülésben szeretne távozni, az jobban teszi, ha gyorsan Japánba költözik. Az öregség a BBC adatai szerint 837 embert öl egymillió emberből a távol-keleti országban, amely híres arról, hogy ott a legmagasabb a születéskor várható élettartam, már évtizedek óta.

Kakukktojásnak számít a szinte teljesen lakatlan Antarktisz, ahol a „meteorbecsapódás” okozta halál szerepel, annak ellenére, hogy a területen egyetlenegy ember halálát sem okozták a világűrből érkezett kövek. A térképre azért került mégis fel, mert 15-ször annyi meteort regisztráltak ott, a mint második legtöbb meteorbecsapódással büszkélkedhető országban.

A BBC elemzői több mint húsz weboldal és jelentés alapján készítették el munkájukat. Az adatokat erre a linkre kattintva tudja megnézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik