Élet-Stílus

Amit megbánunk a halálos ágyon

 

Egy ausztrál ápolónő összeszedte azt az öt dolgot, amit a leggyakrabban bánunk meg, ha közeleg a vég.

A nővér éveken keresztül ápolt olyan halálos betegeket, akiknek már csak néhány hete volt hátra. Hogy feldolgozza az ezzel együtt járó lelki megterhelést, az ápolónő blogot vezetett, oda írta meg a feljegyzéseit és tapasztalatait, többek között arról, hogy mit bánnak meg a legtöbben.

A nővér szerint döbbenetes, de a halál közeledtével az emberek nagy része bámulatos tisztánlátásra tesz szert és olyan bölcsességeket mondanak, amikből mindenki tanulhat. Épp ezért a blog anyagát végül könyvben is megjelentette, a leggyakoribb megbánásokról pedig a közelmúltban a Guardian írt hosszabban.

1. Bárcsak a saját életemet életem volna, ahelyett, hogy azt életem, amit mások elvártak.

Ez volt az egyik leggyakoribb megbánás, szinte minden haldokló szájából elhangzott, a nővér szerint azért, mert amikor visszatekintünk, arra kell rádöbbennünk, hogy a kötelezettségek és az elvárások miatt az álmaink felét sem tudtuk megvalósítani.

2. Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!

Ez a megbánás főleg a férfiakra volt jellemző, akiknek a napi hajtás mellett nem maradt idejük a feleségükre és a gyerekeikre.

3. Bárcsak kimutattam volna az érzéseimet!

Elsősorban a családi vagy a munkahelyi béke érdekében mondanak le sokan arról, hogy kimutassák valódi érzéseiket.

4. Bárcsak boldogabb lettem volna!

Sokan csak a halálos ágyukon döbben rá arra, hogy a boldogságuk kulcsa elsősorban a saját kezükben van. Ahelyett, hogy megélték volna a boldog pillanatokat és egy kalandos és színes életet éltek volna, egy-két kicsapongással, mintákat, szokásokat követtek és másoknak próbáltak megfelelni.

5. Bárcsak szorosabb lett volna a kapcsolatom a barátaimmal!

Egy újabb olyan dolog, ami szinte minden egyes haldoklónál előkerült. Az emberi kapcsolatok fontossága, az elhanyagolt barátok miatt érzett lelkifurdalás az utolsó pillanatig üldözi az embert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik