Nagyvilág

Sarkozy nem tűnik nyerőnek

Az első becslések szerint  Francois Hollande szocialista jelölt állt az élen a francia elnökválasztás első fordulójában.

Belgiumi adatok szerint Hollande 27-28 százalékkal vezetett Nicolas Sarkozy jelenlegi konzervatív államfő előtt, akire a választók 25-26 százaléka szavazott. Az exit poll eredmények azt jelzik, hogy a harmadik helyen Marine Len Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje végezhet, megelőzve a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont. Az ötödik helyre a centrista Francois Bayrou-t várják a felmérések.

Az első francia exit poll eredmények csak a voksolás este nyolc órai befejezése után jöttek ki, amik megerősítik a késő délutáni becsléseket: a szocialista Francois Hollande a szavazatok 28,4-29,3 százalékával legyőzte a hivatalban lévő Nicolas Sarkozy elnököt (25,5-27 százalék) a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában, így ők ketten kerülnek a május 6-i második fordulóba.

“A franciák megtagadták” Nicolas Sarkozyt – hangoztatta máris Martine Aubry, a Szocialista Párt vezetője.

A harmadik helyen a szélsőjobboldali Marine Le Pen végzett a szavazatok 18,2-20 százalékával, szélsőjobboldali jelölt korábban még nem ért el ilyen jó eredményt elnökválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik