Nagyvilág

Sarkozyn szórakoznak a franciák

Néhány órával azután, hogy nyilvánosságra hozták csütörtökön Nicolas Sarkozy elnökválasztási kampányának plakátját, az internetet elárasztották az arról készült paródiák.

A választási plakáton a francia államfő háromnegyedes portréja mögött a tenger látható, amelyet a háttérből a felkelő nap világít meg. Feliratként a jobboldal választási szlogenje, az Erős Franciaország olvasható.

“Süllyedő Franciaország” – az egyik paródiában erre a feliratra cserélték le az államfő jelszavát a netezők, s a háttérbe a zátonyra futott Costa Concordiát montírozták, miután elnökjelöltsége szerda esti hivatalos bejelentésekor Sarkozy magát “egy olyan hajóskapitányhoz” hasonlította, akinek a “hajója hatalmas viharba” került.

A “Merülő Franciaország” feliratú plakáton az államfő fejére antik búvársisak került, az “Őrült Franciaország” plakátján Sarkozyt kiszínezték, a “Halott Franciaország” feliratnál egy csupasz koponyára cserélték le az elnök fejét, az “Alvó Franciaország” felirattal alatt pedig csukott szemmel látható az elnök.

“A hova lett Bolloré jachtja?” feliratú plakát pedig arra utal, hogy a 2007-es választási kampány fáradalmait győzelme másnapján Sarkozy egyik barátja, Vincent Bolloré milliárdos üzletember jachtján, Máltán pihente ki.

Válaszul az elnökválasztás esélyesének számító baloldali jelöltet, Francois Hollande-ot ért jobboldali támadásokra, a fiatal szocialisták Az én erős Franciaországom címmel létrehoztak egy internetes oldalt (www.mafranceforte.com) a saját paródiáiknak. Itt olyan feliratok olvashatók Sarkozy portréja mögött, mint például “Franciaország shortban”, “A tengerrel szemben arról álmodok, hogy megnövök” vagy “Erős tévelygés”.

A Le Nouvel Observateur című baloldali hetilap internetes oldala szerint a választási plakáthoz felhasznált fotó a tengerről nem Franciaországban, hanem Görögországban készült. Az Égei-tenger képét egy fotóbankból vásárolta meg az államfő stábja. Vagyis “Erős Görögország” látható a francia elnök mögött? – tette fel az ironikus kérdést a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik