Nagyvilág

Festménygyújtogatással tiltakozott a múzeumigazgató

Kortárs festményt gyújtott fel a délolasz Casoria képzőművészeti múzeumának igazgatója. Tiltakozó akciójával a kulturális tárca figyelmét igyekezett felhívni az itáliai múzeumok helyzetére.

“Fáj a szívem az áldozatért, de nem volt más megoldás!” – nyilatkozta a sajtónak Antonio Manfredi, a Nápoly-közeli Casoria Kortárs Képzőművészeti Múzeumának (CAM) igazgatója, miközben a kezében levő festmény lángra kapott. Az igazgató akciójával “pénzt és teret” követelt a képzőművészetnek. Manfredi a francia művész Severine Bourguignon képét gyújtotta fel az alkotóval egyetértésben, aki videón nézte lángoló festményét. Bourguignon azt hangoztatta, hogy a kultúráért szívesen áldozta fel alkotását. A CAM igazgatója elmondta, a festményégetést drasztikus figyelemfelhívásnak szánta. Heteken át fenyegetett a kép felgyújtásával, a kulturális minisztérium tudott róla, mégsem avatkozott közbe. Ez bizonyította, mennyire törődnek a képzőművészet sorsával – hangsúlyozta Manfredi, aki naponta egy festményt akar megsemmisíteni.

A Cam ezer kortárs alkotást birtokol, a múzeumnak azonban nincsen önálló kiállítóterme: egy iskola alagsorában működik. Az Olaszország huszonhét kortárs művészeti múzeumát képviselő szervezet (Amaci) szégyennek nevezte a képzőművészettel való bánásmódot azonnali megoldást sürgetve Lorenzo Ornaghi kultuszminisztertől. A nápolyi Madre kortárs múzeumnak egy emelet nyitva tartására maradt pénze, a 2010-ben megnyitott római Maxxit is csőd fenyegeti, miután költségvetési támogatása negyvenhárom százalékkal csökkent. A minisztérium válságkezelő kormánybiztost készül kinevezni a Maxxi élére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik