Nagyvilág

Olajcégen vitázik Madrid Argentínával

Berendelték a spanyol külügyminisztériumba Argentína madridi nagykövetét, a Repsol olajkonszern leányvállalatának tervezett államosítása miatt.

Cristina Kirchner argentin elnök hétfőn jelentette be, hogy a parlament hozzájárulását kéri az ország legnagyobb olaj- és gázipari vállalatának, az YPF-nek az államosítására. A cég 57,4 százaléka a spanyol Repsol tulajdonában van. A spanyol olajkonszern szerint argentin leányvállalatának értéke 18,3 milliárd dollár. Korábbi adatok szerint az YPF termeli ki a Repsol nyereségének egynegyedét.

Az argentin államfő a magánszektor energiacégeit teszi felelőssé azért, hogy csökken az ország olaj- és gáztermelése, és emiatt Argentína nettó energiaimportőrré vált. Argentína idén várhatóan több mint 10 milliárd dollár értékben kényszerül földgázt és cseppfolyósított földgáz importjára.

Spanyolország és az Európai Bizottság felháborodottan reagált a bejelentésre. A spanyol kormány közölte, hogy meg fogja védelmezni a “nemzeti érdekeket”, és kedden berendelték a spanyol külügyminisztériumba Argentína madridi nagykövetét. Mint a madridi külügyi szóvivő kedden közölte, az YPF cég többségi tulajdonának átvétele konzultációkat tesz szükségessé a nagykövettel.

Az államosítási tervek meglebegtetése után komoly, közel 9 százalékos mínuszban nyitott kedden a Repsol a madridi értéktőzsdén. Az államfő államosításra vonatkozó tervének bejelentése után felfüggesztették a kereskedést az YPF részvényével Buenos Airesben. New Yorkban a cég árfolyama hétfőn 20 százalékkal zuhant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik