Nagyvilág

Könnyen széteshet az euróövezet

"Gyorsan halványulnak" azok a remények, hogy az eurójegybank (EKB) likviditásinjekciója megoldotta az euróövezeti válságot, és változatlanul fennáll annak az esélye, hogy a valutaunió "nem a jelenlegi formájában fejezi be az idei évet" - jósolták kedden londoni pénzügyi elemzők, akik szerint e kockázat miatt az euróövezet az idei és a jövő évet is recesszióban tölti.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics idei második negyedévi átfogó európai prognózisa szerint úgy tűnik, hogy az EKB hosszú távú refinanszírozási műveletei elejét vették egy komoly finanszírozási válság kialakulásának az euróövezeti bankszektorban. Emellett a likviditáspótló hitelből egyes eurótagállamok, például Olaszország és Spanyolország bankjai szuverén kötvényeket vásároltak, amivel lejjebb vitték országaik állampapírhozamait a tavalyi év végén mért veszélyes magasságokból.

Az EKB-műveletek azonban nem kezelték az euróövezet nagy térségeit gyötrő, mélyen gyökerező gazdasági problémákat, és különösen a déli, valamint a perifériális tagállamok kilátásai továbbra is “siralmasak”.  Mindezek alapján a Capital Economics londoni stratégái közölték: fenntartják azt az álláspontjukat, hogy az euróövezet “korlátozott formájú” felbomlása várható a következő két évben, és a folyamat esetleg már az idén megkezdődik Görögország távozásával.

Görögország kilátásairól a ház közgazdászai úgy vélekedtek a negyedéves elemzésben, hogy a második pénzügyi segélyprogram sem segít sokat a görög gazdaság alapvető gondjainak megoldásában, ráadásul kérdéses, hogy a májusi választások után hivatalba lépő új kormány teljesíti-e a mentőcsomag további kemény megszorításokkal járó feltételeit. A cég szerint Görögország kilépése rövid távon súlyosbítaná a görög adósságválságot, de ez bizonyulhat az egyetlen lehetőségnek arra, hogy Görögország elkerülje a többévi gazdasági depressziót és deflációt.
A ház várakozása szerint Görögország után “idővel” Portugália is távozik a valutaunióból.

A Capital Economics közgazdászai a következő két évre általuk várt részleges eurófelbomlás következményeként ugyanerre az időszakra folyamatos recessziót is várnak a valutauniós térségben. Előrejelzésük szerint az euróövezet GDP-értéke az idén átlagosan 1,0 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal csökken.
Görögország távozását más nagy londoni házak is valószínűsítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik