Gazdaság

Kidobják Görögországot az euróövezetből?

Egy bolgár lap szerint nemsokára újra bevezethetik a drachmát. Az osztrák Kurier úgy sejti: kész tervek léteznek arra, hogyan szabaduljanak meg a görögöktől.

Görögország előbb vagy utóbb újra bevezeti a drachmát, valószínűleg még ebben az évben – írta hétfőn a görög adósságválságot kommentálva a 24 Csasza című bolgár napilap. Ezután ugyanez fog történni Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és más euróövezeti országokban is – jósolta a lap. “Már a gyerekek is megértették, hogy az euró a kevésbé versenyképes nemzetgazdaságokat automatikusan adósságcsapdába kergeti” – írta a kommentátor.

A The Independent című brit baloldali liberális napilap szerint az euróövezet nem várhat ölbe tett kézzel arra, hogy a görög strukturális reformok beérjenek. A görög takarékossági intézkedésekért cserében az euróövezeti politikusoknak olyan konkrét intézkedésekkel kell előállniuk, amelyek serkentik a növekedést. Angela Merkelnek pedig az eddiginél egyértelműbben meg kell magyaráznia választóinak, hogy a görög csőd sokkal többe fog kerülni, mint Görögország megmentése. A legfontosabb, hogy az euróövezet világosan nyilvánítsa ki szolidaritását Görögországgal. “Az embernek az a benyomása, hogy Európa még mindig nem döntötte el, milyen mértékben hajlandó részt vállalni Görögország megmentéséből. A helyzet olyan komoly, hogy véget kell vetni a játszadozásnak” – írta a brit lap.

A Kurier című független osztrák újság szerint a berlini és párizsi politikai kulisszák mögött alighanem már kész tervek vannak arra, hogyan tegyék ki Görögországot – Európa többi része számára lehetőleg minél kisebb fájdalommal – az euróövezetből. Azok a fogadkozások, hogy Görögországot mindenáron az euróövezetben tartják, azt a benyomást erősítik, hogy a kiebrudalás már csak idő kérdése. Ezzel pedig hosszú távon egy, az európai belső magra korlátozódó valutauniót készítenek elő. Mert Görögország esete többé nem ismétlődhet meg – írta a Kurier.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik