Nagyvilág

Csúcsdiplomata lett Angelina Jolie

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottjává "léptették elő" Angelina Jolie-t, aki jószolgálati nagykövetként már egy évtizede segíti a humanitárius szervezet munkáját.

A filmsztár kinevezését Adrian Edwards, a menekültügyi szervezet szóvivője jelentette be kedden Genfben, az UNHCR székhelyén. Ez az első eset, hogy a menekültügyi főbiztosság különmegbízottat nevez ki; az ENSZ más szervezeteinél a hasonló tisztséget rendszerint hivatásos diplomaták vagy nyugalmazott politikusok látják el.

António Guterres menekültügyi főbiztos különmegbízottjaként Angelina Jolie a nagy nemzetközi menekültügyi válságok megoldását segíti majd diplomáciai síkon, kormányokkal és diplomatákkal tárgyalva, alkalmasint magát a főbiztost helyettesítve. A szervezetnél remélik, hogy hírnevénél fogva Jolie nagyon hatékonyan tudja majd képviselni a világ földönfutóinak érdekeit.

Jószolgálati nagykövetként a világsztár az elmúlt tíz évben több mint 40 alkalommal tett látogatást a világ menekültügyi válsággócaiban, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a földönfutók helyzetére. Emellett a színésznő nagy személyes adományokkal is segíti a segélyszervezetet, amely tevékenységében teljes mértékben kormányok, vállalatok és magánszemélyek adományaira van utalva.

Angeline Jolie nem kap fizetést különmegbízotti tevékenységéért – közölte Adrian Edwards szóvivő, aki azt mondta, nem tud arról, hogy összefüggés lenne a színésznő kinevezése és a szervezetnek folyósított tetemes adományok között.
Az amerikai színésznő 2001-ben, a Lara Croft: Tomb Raider 2. – Az élet bölcsője című film kambodzsai forgatása közben szembesült a nyomorral, azóta segíti önkéntesként a világ szegényeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik