Nagyvilág

Észak-Korea fellőtte rakétáját, de kudarcot vallott

Az előzetes nemzetközi tiltakozások dacára Észak-Korea fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját, ám a tengerbe zuhant.

Az előzetes nemzetközi tiltakozások dacára Észak-Korea fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját, amellyel állítása szerint műholdat kívánt a világűrbe juttatni, de kudarcot vallott: a rakéta japán és dél-koreai közlés szerint a felbocsátás után röviddel a tengerbe zuhant. A dél-koreai hadsereg szerint a rakéta egyes darabjai az ország nyugati partvidékén fekvő Kunszan várostól 190-210 kilométerre hullottak a Sárga-tengerbe. Az indítás egybeesett a sztálinista vezetésű ország alapítójának, Kim Ir Szennek a születési évfordulójával.

 

A rakétaindítás éles nemzetközi elítélést váltott ki, és akár fokozhatja a térségbeli feszültséget.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán máris élesen elítélte, provokációnak minősítette az észak-koreai rakétafellövést. A washingtoni Fehér Ház közleményében hangsúlyozta: jóllehet a rakétaindítás kudarcot vallott, Phenjan lépése fenyegeti a térség biztonságát, sérti a nemzetközi jogot és ellentmond az ország nemrégiben vállalt kötelezettségeinek. Kim Szung Hvan dél-koreai külügyminiszter Szöulban a Koreai-félsziget és a térség biztonságát fenyegető provokációnak minősítette Észak-Korea lépését. Fudzsimura Oszamu japán kormányszóvivő Tokióban nyilatkozva szintén súlyos, ENSZ-határozatokba ütköző provokációként értékelte az észak-koreai rakétafellövést.

ENSZ-diplomaták közölték, hogy pénteken rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a lehetséges válaszlépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik