Nagyvilág

Szabályos rabszolgatelepet lepleztek le Ukrajnában

Kilenc rabszolgasorban tartott embert szabadított ki a rendőrség egy illegális ukrán kényszermunka-táborból.

Az éjjel rabláncon tartott rabszolgákat napi 12-14 órás munkavégzésre kényszerítették a földeken, gyakorlatilag éhbérért – adta hírül a Poltava megyei rendőrkapitányság sajtószolgálata. Eddig két gyanúsítottat tartóztattak le, akik a környező megyékből verbuváltak olcsó munkaerőt – elsősorban hajléktalanokat –, jelentős kereset kecsegtetésével. A jövedelmező mezőgazdasági munkát kínálók havi 2-5 ezer hrivnya (átlag 100 ezer Ft) jövedelmet ígértek, összkomfortos szállás és minden igényt kielégítő étkeztetés biztosítása mellett.

Ehelyett a jelentkező munkavállalóktól a helyszínre érkezést követően azonnal elvették az irataikat és telefonjaikat, majd egy jól őrzött barakkba zárták őket, amelyet csak a munkavégzés idejére hagyhattak el. Éjjel láncokkal rögzítették őket egymáshoz, nehogy megpróbáljanak meglépni. A szökésen tetten érteket vermekbe zárták.

A rendőrség szervezett bűnözés ellenes kommandójának rajtaütésekor sikerült elfogni a rabszolgatartó csoport két főkolomposát. Az akció során kilenc rabszolgát, köztük két kiskorú személyt szabadítottak ki. Az ügyben nyomozás indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik