Nagyvilág

Kártyajáték a legveszélyesebb bűnözőkkel

Ötvenezer paklit osztanak ki egy kínai városban abból a kártyából, amelynek lapjairól a legkeresettebb bűnözők fényképei köszönnek vissza.

Első ránézésre némiképp ijesztően hat az 54 legkeresettebb kínai bűnöző arcképével illusztrált franciakártya-csomag. A kártyalapokon a fotókon túl a bűnözők neve, magasságuk, születési helyük és tettük felsorolása is megtalálható, a kézre kerítésben való segítségért járó összeggel és a bejelentések fogadására szolgáló telefonszámmal együtt. Az egyik jokeren például egy négyrendbeli rablással és gyilkossággal vádolt férfi szerepel, akiért a hatóságok a havi átlagbér csaknem százszorosát, 300 ezer jüan (forint) jutalmat tűztek ki.

A speciális kártyákból ötvenezer paklit a dél-kelet-kínai Kuangcsou (Guangzhou) városában osztanak szét, többségüket a migráns munkások által lakott kerületekben. A hatóság számít a lakosság éberségére, és eredményeket remél a bűnözők elfogásában – írja a sina.com internetes hírportál.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az ország más területein kerül-e sor hasonló akcióra. A portál szerint a lakosok vegyes érzelmekkel fogadták az eddig kiosztott paklikat. Egyesek szerint a bűnözők fényképe a játék örömét veszi el, és nyomasztó hangulatot teremt, mások viszont ugyanakkor a lehetőséget látják benne.”Nem baj az, ha ismerem a legkeresettebb bűnözők arcát, egy nap akár még jutalmat is kaphatok a rendőrök munkájának segítéséért” – nyilatkozta egy férfi a sina.com-nak.

Nem ez az első ilyen akció Kínában. Hat évvel ezelőtt a kelet-kínai Csengcsouban (Zhengzhou) hasonló módon 16 bűnöző képét nyomták kártyákra, melyeket később a városi vasútállomásokon osztottak szét. Az amerikai hadsereg 2003-ban az iraki háborúban Szaddám Husszein egykori diktátor kormányának legkeresettebb tagjait nyomtatta játékkártyákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik