Nagyvilág

A tengerbe hullott az észak-koreai rakéta

Kudarcba fulladt az észak-koreai rakétakísérlet. Tisztességes atombomba sem jött össze eddig.

A széleskörű nemzetközi tiltakozás ellenére pénteken fellőtte nagy hatótávolságú ballisztikus rakétáját. Az észak-koreaiak ragaszkodnak ahhoz a forgatókönyvhöz, hogy a rakéta az első észak-koreai műhold hordozórakétája lett volna, ám kilövése után nem sokkal a japán miniszterelnök szóvivője szerint a rakéta körülbelül egy perccel a kilövés után délre tartva a tengerbe zuhant.

A dél-koreai haditengerészet azonnal a roncsok keresésére indult. A levált alkatrészek fontos információit hordozhatnak az észak-koreai rakétafejlesztés állapotáról. Az észak-koreaiak békés szándékukat azzal igyekeztek bizonyítani, hogy meghívták a külföldi sajtó képviselőit Phenjanba, hogy a helyszínről tudósíthassanak.

Észak-Korea 2006-ban és 2009-ben tesztelte nukleáris felkészültségét is. A 2006-os próbálkozás kudarccal végződött, 4-6 kilotonnás energia szabadult fel a robbanás során (az atomkor kezdetén Hiroshimára ledobott bomba robbanása ennek három-négyszerese volt). A 2009-es robbantás után az amerikai földtani intézet szeizmológusai 4.7-es erősségű földrengést mértek a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik