Nagyvilág

Nem beszélnek nyelveket a brit diplomaták

Negyven brit diplomatából mindössze egy beszéli annak az országnak a nyelvét, ahol szolgálatot teljesít - közölte összeállításában a The Daily Mail című brit napilap hírportálja.

A lap szerint 1900 tengerentúli brit diplomatából csak 48 kap extra juttatást azért, mert átfogó ismerettel rendelkezik a fogadó ország nyelvét illetően. A többség azonban nem jogosult többletpénzre, jelezvén, hogy nem képesek az adott nyelven történő napi kommunikációra.

Stephen Barclay konzervatív képviselő, a brit parlament költségvetési bizottságának tagja aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a diplomaták nyelvi hiányosságainak következményeként az Egyesült Királyság jövedelmező kereskedelmi megállapodásoktól eshet el. Indiában például összesen egy brit diplomata beszéli a hindi nyelvet. Ezzel összefüggésben az újság emlékeztetett: India Franciaországot részesítette előnyben Nagy-Britanniával szemben 126 sugárhajtású vadászgép 7 milliárd font értékben történő beszállítása kapcsán. London öt megbízottat küldött Észak-Koreába azzal a céllal, hogy meggyőzzék Phenjant nukleáris programjának feladásáról, s mindössze egyikük beszél koreaiul, azt is alapszinten.

Barclay a fenti hiányosságot részben Gordon Brown korábbi munkáspárti pénzügyminiszter döntésének tulajdonította, aki évi egymillió font megtakarításának céljával bezáratta a külügyminisztérium nyelviskoláját. Az intézményt tavaly William Hague külügyminiszter négy év után újra megnyitotta. A külügyminisztérium szóvivője ezzel összefüggésben elmondta; Barclay állítása nem fedi a teljes valóságot, a diplomaták ugyanis csak akkor kapnak többletpénzt, ha munkájuk során új nyelvet sajátítanak el. Hozzátette, sokan már azelőtt beszélnek más nyelveket, hogy a külügyminisztériumhoz csatlakoznának, s így nem jogosultak extra fizetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik