Nagyvilág

Eltörlik a halálbüntetést Connecticutban

A connecticuti képviselőház megszavazta, hogy eltöröljék a halálbüntetést, és ezzel hamarosan ez a szövetségi állam lesz a 17. Amerikában, amelyben az ezután kezdődő eljárásokban nem szabnak ki ilyen ítéletet - közölték csütörtökön az amerikai napilapok.

A demokrata többségű képviselőház tízórás vita után, 86:62 arányban szavazta meg a halálbüntetés eltörlését. Miután a connecticuti szenátus a múlt héten hasonlóképpen döntött, a törvény életbe lépéséhez már csak az állam demokrata párti kormányzója, Dannel Malloy aláírása hiányzik.

A szövetségi államban ezentúl a letöltendő életfogytiglani szabadságvesztés lesz a legsúlyosabb kiszabható büntetés. Connecticutban jelenleg 11 halálraítélt vár kivégzésre, az ő sorsukat az új törvény elvileg nem érinti. Az Egyesült Államokban jelenleg 16 tagállam mellett a szövetségi területen fekvő fővárosban sem alkalmazzák a halálbüntetést.

Az elmúlt évek során Illinois, Új-Mexikó és New Jersey törvényhozása döntött a halálbüntetés eltörlése mellett, New York állam pedig 2004-ben alkotmányellenesnek minősítette azt. Az élet megvonásával járó büntetés megszüntetését további államokban is mérlegelik, Oregon kormányzója pedig bejelentette, hogy hivatali ideje lejártáig nem engedélyezi az ítélet-végrehajtást.

Connecticutban mindössze egy elítéltet végeztek ki (2005-ben) azt követően, hogy az Egyesült Államokban 1976-ban visszaállították a halálbüntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik