Nagyvilág

Újabb amerikai állam hagy fel a kivégzésekkel

A halálbüntetés eltörlése mellett döntött Connecticut állam szenátusa. Az elmúlt öt évben már négy állam tette meg ezt a lépést.

A törvénytervezet, amelyet egy hajnalig tartó vita után fogadott el az állam szenátusa, szabadlábra helyezés lehetősége nélküli életfogytiglani elzárással cserélte fel a legsúlyosabb büntetést. A demokrata párti többségű szenátus 20 igen és 16 nem szavazattal hozta meg döntését. Ha a szintén demokrata párti többségű képviselőház is támogatja a jogszabályt, ami várható, akkor még Connecticut állam kormányzójának, Dannel Maloynak is alá kell írnia. Ő már korábban jelezte, hogy támogatja az intézkedést.

A döntés csak a törvény elfogadása után elítéltekre vonatkozik, így a jelenleg az államban lévő tizenegy halálra ítélt még kivégezhető.

A nyugati demokráciák közül egyedül az Egyesült Államokban alkalmazzák a halálbüntetést, de ott sem mind az ötven államban. Jelenleg, Connecticutot nem számítva, 16 államban törölték el a kivégzéseket. Négy állam – az északi Illinois, a keleti New Jersey, a délnyugati Új-Mexikó és az északkeleti New York – az elmúlt öt évben törölte el a halálbüntetést. Az intézkedés támogatóinak száma egyre nő a nyugati Kaliforniában is, ahol a legtöbb, több mint hétszáz elítélt vár kivégzésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik