Nagyvilág

Százakat buktathat le a kínai diplomahamisító banda

Akár több száz vállalati vezetőt is érinthet a kínai fővárosban és Sanghajban 2006 óta működő diplomahamisító hálózat lelepleződése - írja a Jinghua Shibao pekingi újság.

A hamisítók azzal az ígérettel szereztek ügyfeleket, hogy a náluk jelentkezőknek kurzusok látogatása és vizsgázás nélkül mindössze az amerikai egyetemek tandíját kell befizetniük, s ezek után mester vagy doktori diplomát kapnak. A bandát egy pekingi oktatási tanácsadó cég tulajdonosa, a 35 éves Liao Feng-csi (Liao Fengqi) vezette, aki 2006-ban maga is 65 ezer jüant (2,3 millió forint) fizetett be egy “távoktatásos” kaliforniai MBA-kurzusért, s később fedezte csak fel, hogy az ezért kapott elismerő oklevele hamis. Liao azonban nem szaladt a rendőrségre, hogy az esetet jelentse, inkább társul szegődött a dokumentumot neki eladó Li Jong-csing (Li Yongqing) mellé.

Az időközben kilenc tagúra hízott banda az elmúlt hat évben mintegy 3,9 millió jüant (140 millió forint) keresett, elsősorban a fővárosban és a kelet-kínai Sanghajban értékesítették hamisított elismervényeiket. Hogy pontosan hányan “fizettek tandíjat” nekik, azt pontosan nem tudni, a nyomozás jelenleg is folyik, valószínű azonban hogy több száz vállalati vezető szerzett náluk hamis diplomát. A tettesek kedden álltak a bíróság elé, ám ügyükben ítélet egyelőre nem született. Jogi szakértők szerint a hamisítók akár 10 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik