Nagyvilág

Mérgező anyagok a körömlakkban

Betegségeket okozhatnak a kaliforniai szépségszalonokban használt körömlakkok.

Csaknem ötvenezer szépségszalon dolgozóit és pácienseit veszélyeztethetik azok a körömlakkok, amelyekben az egészségre ártalmas anyagokat találtak Kaliforniában. A hatóságok huszönöt különféle lakkot vizsgáltak meg a szalonokban, és közülük több olyanban is mérgező vegyületeket mutattak ki, amelyekről címkéjük alapján azt lehetett feltételezni, hogy csak természetes anyagokat tartalmaznak.

Szakértők szerint a lakkokban használt anyagok (mint például a DBP, a formaldehid vagy a toluin) belélegezve asztmát, fejlődési rendellenességet és más betegségeket okozhatnak. Az Európai Unióban a DBP-t tilos körömlakkokban használni, és a “toxikus hármas” másik két tagját is csak szigorú feltételek mellett engedélyezik a szépészeti termékekben.


Toxikus hatás
Fotó: Neményi Márton

A Kaliforniában vizsgált – toxikusmentesként hirdetett – szerek közül egy tucatból tízben észleltek toluint, ebből négyben az egészségre veszélyes mennyiséget. A körömlakkban használatos színanyagok nagy része szintetikus anyag, amelyekkel sokféle neurotoxikus és rákkeltő hatás hozható összefüggésbe.

Az amerikai hatóságoknak egyelőre nincsenek becsléseik arról, hogy hány embernek okozhattak egészségi panaszokat a körömlakkok. Tömeges megbetegedésektől nem tartanak, mert ezeket a készítményeket csak szalonokban lehet kapni, boltokban nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik