Nagyvilág

Csak a jegybank ügye áll az IMF-tárgyalás útjában?

Pleschinger Gyula azt reméli, az Európai Bizottság csak a jegybank ügyéhez kapcsolja a tárgyalások megkezdését és a másik két ügyet - az adatvédelmi ombudsman és bírák nyugdíjazása - hagyja menni "a maga útján", mert azok sem a makrogazdasághoz, sem a finanszírozhatósághoz nemigen kapcsolhatók.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, aki tagja a nemzetközi hitelfelvételről tárgyaló, Fellegi Tamás vezette küldöttségnek, a privatbankar.hu-nak adott interjúban reményét fejezte ki, hogy ha sikerül rendezni a jegybank ügyét, akkor pár hét alatt megkezdődhet a párbeszéd. “A lényeg, hogy jelenleg nem nálunk van a labda, és reméljük, hogy a bizottság gyorsan fog tudni dönteni” – jelentette ki Pleschinger Gyula, emlékeztetve arra, hogy a kormány lassan két hete küldte el Brüsszelbe azt a nagyon-nagyon részletes válaszlevelét az MNB-vel kapcsolatos álláspontjáról, amelyről az államtitkár úgy gondolja, elegendő érvanyagot és kompromisszumkészséget tartalmaz ahhoz, hogy a bizottság pozitívan értékelje.

Pleschinger megerősítette, hogy az IMF részéről udvarias várakozás tapasztalható, mert a tárgyalásokat alapvetően az unióra hagyják. Ha az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy megértek a feltételek a tárgyalások elkezdésére, akkor az IMF bekapcsolódik azokba. Az interjúban azt is megismételte az államtitkár, hogy a megállapodás alapvetően a piacok megnyugtatását célozza, és ennek egy 10-15 milliárd eurónyi keret megfelelne, tekintve, hogy kicsit kevesebb, mint 12,5 milliárd eurót hívtunk le a korábbi keretből. Pleschinger becslése szerint egy aláírt megállapodás 1-1,5 százalékpontos állampapír-hozamcsökkenést eredményezhetne, ami jelentős megtakarítást hozna a kamatkiadásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik