Nagyvilág

Megdöbbentette Európát a jobbikos képviselő

A magyar kötelezettségszegési eljárásokkal és a tiszaeszlári vérváddal foglalkoztak vezető európai lapok szombaton.

Kapcsolódó cikkek

A Magyarország ellen év eleje óta folyó, európai uniós kötelezettségszegési eljárásokról írt szombati számában a La Libre Belgique című brüsszeli napilap, annak kapcsán, hogy lejárt a határidő, amelyet az Európai Bizottság az eljárás második szakaszában szabott ki a válaszadásra. Stéphanie Grofils budapesti tudósítása a szerint a kormány “fogadókésznek mutatkozott” a kifogásokra, és jelezte, hogy az uniós végrehajtó szerv számára is kielégítő megoldásokat kíván találni azokra. Megjegyezte, hogy az Európai Bizottság várhatóan gyorsan bejelenti viszontválaszait.

A középtől némileg jobbra állónak tekintett lap cikke idézte Győri Enikő uniós ügyi államtitkárt, aki az igazságügyi rendszerrel kapcsolatos problémákról elmondta, hogy a törvényből kikerültek azok az elemek, amelyeket a bizottság diszkriminatív jellegűnek tartott. Az adatvédelmi hatósággal kapcsolatban a lap azt idézte magyar forrásból, hogy a vonatkozó törvény bizonyos elemeinek módosítása már szintén a parlament elé került.

 

A magyar szélsőjobboldal feltépi a magyar Dreyfus-ügy sebeit címmel közölt tudósítást a Le Monde Baráth Zsoltnak, a Jobbik képviselőjének a tiszaeszlári vérvádat felemlegető parlamenti beszédéről. A mértékadó francia liberális lap példátlannak nevezte, hogy egy ilyen felszólalás elhangozhatott “egy európai uniós ország parlamentjében”.

Az újság szerint a felszólalás arra világít rá, hogy Magyarországon “mennyire kitolódtak a megengedett beszédmód határai”. Idézte a lap Fónagy János államtitkárt, aki szerint a Jobbik évszázados sebeket tép fel, s azt is megemlítette, hogyan reagált a kormánytag néhány hónapja egy másik jobbikos képviselő, Novák Előd megjegyzésére, aki azt kifogásolta, hogy számarányukhoz képest túl sok zsidó hitközség kaphatja meg az egyházi státuszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik