Nagyvilág

Régi fegyverek szupermarketje

Egy csehországi erdő közepén található Közép-Európa legnagyobb "használtfegyver-áruháza”. Tankokat is lehet venni.

A közép-csehországi Brandys nad Labem közelében elterülő katonai szupermarketben szinte minden fegyver kapható. A fedett és szigorúan őrzött raktárakban ezrével találhatóak a legkülönfélébb lőfegyverek, pisztolyok, puskák, géppuskák, de tankokból is nagy a választék – írta a piacról szóló riportjában a Lidové Noviny című lap.

Bár a fegyverek jó állapotban vannak, a tulajdonosok és a hatóságok ügyeknek arra, hogy minden darab a valóságban “harcképtelen” legyen. “Ez alapvető követelmény” – mondta a lapnak Lukás Saivera kereskedelmi menedzser. A hadseregek által kiselejtezett régi darabokat alaposan ellenőrzik, majd felújítják, hogy a gyűjtők számára rendben legyenek. Ha a megrendelőnek külön kívánsága van, azt is képesek teljesíteni.

“Vásárlóink többségét külföldi gyűjtők, hagyományápolók teszik ki. Hazai kuncsaftjaink is inkább magánemberek, a múzeumoknak nemigen van pénzük mostanában” – jegyezte meg Saivera. Az árak nem túl magasak, megfizethetőek. Az egyszerű, tömegfegyvereken kívül “egyedi” kézifegyvereket is kínálnak az érdeklődőknek, akikből nincs hiány. “Számos eredeti világháborús lőfegyver is van a készletben” – állította Saivera.

A raktáron lévő áru reklámozása nem tér el más szupermarketek röplapjaitól.

“T-72 típusú harckocsi. Több mint 50 darabból lehet válogatni. Jó műszaki állapotban vannak, szervizelést vállalunk. Ár a tank állapota alapján megegyezés szerint” – áll az egyik röplapon. Saivera szerint ezeknek a legendás szovjet harckocsiknak az átlagára félmillió korona fölött mozog – az újabbaké egymillió felett -, de van két-három milliót érő ágyú is például.

A készlet feltöltése is folyamatos. “A T-55-ös tankokat néhány napja hoztuk Szerbiából” – mutatta a menedzser a három új szerzeményt. “Ez a harckocsi az Egyesül Államokba készült, a mellette álló páncélozott gyalogsági szállítójármű pedig Új-Zélandra” – közölte az egyik szerelő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik