Nagyvilág

Őrizetbe vétel homoszexuális propaganda miatt

Szentpéterváron megtörtént az első őrizetbe vétel a homoszexualitás és a pedofília népszerűsítését tiltó rendelet alapján - jelentette az Interfax hírügynökség.

Az igazságszolgáltatási forrásokra hivatkozó híradás szerint a hatóságok két embert vettek őrizetbe, amiért a belváros egyik főutcáján “A homoszexualitás normális” feliratú plakátot emeltek a magasba. A két fiatalemberre pénzbüntetést szabhatnak ki.

Oroszország második legnagyobb városának közgyűlése február 29-én szavazta meg azt a rendeletet, amely egyaránt betiltotta a homo-, a bi- és a transzszexualitás, valamint a pedofília propagandáját. A jogszabály megsértéséért magánszemélyek 5000 rubeles (mintegy 40 ezer forint) pénzbüntetésre számíthatnak, míg tisztviselőkre tízszer ekkora büntetést is kiszabhatnak. Azóta Moszkvában az orosz képviselőház elé is beterjesztettek egy hasonló törvénytervezetet.

Jogvédő szervezetek kifogásolják, hogy a szabályozás egy kalap alá veszi a homoszexualitás és a pedofília (a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések) jelenségét.

Az azonos neműekhez vonzódók sorsa sanyarú Oroszországban, ahol 1993-ig bűncselekmény elkövetőiként, 1999-ig pedig elmebetegekként tekintettek rájuk. A melegek felvonulásait 2006-ban betiltották, és a rendőrség kíméletlenül feloszlat minden hasonló megmozdulást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik