Nagyvilág

Továbbra is a Youtube-ról akarják elkapni a terroristavezért

Tovább folytatódik a Kony2012 kampány. A hirhedt terroristavezért továbbra is Youtube videók és közösségi hálózatok segítségével akarják kézre keríteni az aktivisták.

Folytatódik a Közép-Afrika országaiban tevékenykedő LRA (Az Úr Ellenállási Szervezete) terrorszervezet vezetőjének, Joseph Kony-nak az elfogására irányuló globális kampány. Az Invisible Children nevű szervezet előző videóját eddig közel 87millióan látták a videómegosztó oldalon.

Az új videó tíz perccel rövidebb (csak 19 perces), mint az előző változat. A szervezetet ért rengeteg bírálatra csak szőrmentén reagál, pedig a film elején tételesen fel is sorolja őket. Például már hangsúlyozzák, hogy az LRA 2006-ban elhagyta Uganda területét és azóta a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Közép-afrikai Köztársaság és Szudán határán fekvő dzsungelbe vették be magukat. Az Invisible Children időközben kompromittálódott vezetője, Jason Russel csupán vágóképeken szerepel pár pillanatig a 19 perces videóban, helyét és narrátorszerepét Ben Keesey, a szervezet ügyvezető igazgatója vette át.

A videóban hangsúlyozzák az “ügy” fontosságát és a módszer sikerét, amin keresztül világszerte százmilliókat sikerült megszólítani és a cél mellé állítani a kampányon keresztül. A cél eddig az volt, hogy Joseph Kony-nak hírnevet szerezzenek, hogy megtudja mindenki, hogy ez az elrablott gyerekekből gyerekkatonákat kiképző, a lányokat a katonák ágyasává kényszerítő terroristavezér kicsoda. A következő lépcső az új videó szerint az, hogy minden önkéntes lépjen kapcsolatba saját országának vezetőivel és vegye rá őket az ügy melletti kiállásra és cselekvésre.  További cél az LRA által érintett területeken az oktatás és az infrastruktúra segélyekből történő fejlesztése, valamint az elzárt falvak bekapcsolása a kommunikációs csatornákba, hogy idejében értesüljenek, ha az LRA a közelben garázdálkodk.

A videó tanúsága szerint az LRA csak 2008 óta több mint 2500 embert ölt meg és a kampány 2012 márciusi elindítása óta 57 embert raboltak el. A reklámkampány csúcspontja április 20 lesz, amikor minden aktivista világszerte beteríti a KONY 2012 poszterekkel a lakóhelyének környékét. Az Afrikai Unió katonái és 2011 októbere óta egy 100 fős amerikai katonai tanácsadó egység is azon van, hogy az LRA vezérkarát kézre kerítse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik