Nagyvilág

Szaporodhatnak a pártok Oroszországban

Aláírta az új párttörvényt Dmitrij Medvegyev leköszönő orosz elnök, aminek köszönhetően könnyebb lesz politikai szervezeteket létrehozni.

Medvegyev a nem bejegyezett pártok vezetőivel kedden tartott találkozón látta el kézjegyével a jogszabályt, amely enyhíti a pártok alapításának feltételeit és egyszerűsíti azok bejegyzését. Az elnök tájékoztatása szerint már szerdán jogerőre emelkedik az új törvény. A pártok nyilvántartásba vételéhez ezentúl elegendő lesz 500 tag az eddigi 40 ezer fő helyett.

A leköszönő államfő második alkalommal találkozott a be nem jegyzett politikai pártok képviselőivel, az első tanácskozást februárban, még az elnökválasztás előtt tartották. Mindkét esetben hangsúlyozta, hogy politikai reformokra van szükség.

A politikai rendszer fejlődését nem lehet megállítani Oroszországban, a folyamat halad függetlenül attól, hogy ki áll a hatalom élén, és ki, milyen posztot tölt be – fogalmazott Medvegyev.

A Kreml tájékoztatása szerint 45 bejegyzésre váró párt vezetője fogadta el Medvegyev meghívását és vett részt a törvény aláírási ceremóniáján. Elutasította viszont a meghívást több neves ellenzéki pártvezető, így Borisz Nyemcov, Vlagyimir Rizskov, Mihail Kaszjanov és Szergej Udalcov. Ezt azzal indokolták, hogy a vendéglátó fél nem tervezett párbeszédet a meghívottakkal, csak a leköszönő elnök beszédét hallgathatták volna meg, ennek pedig nem látják értelmét.

Medvegyev kedden bejelentette, hogy mandátumának hátralévő idejében még több javaslatot terjeszt be a parlament elé a pártok szerepének teljes értékűvé tétele érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik