Nagyvilág

Egymillió gyerek élete van veszélyben

Idén június végéig elég a UNICEF által az afrikai éhező gyerekeknek szállított élelem. Utána egymillió öt év alatt élete kerül veszélybe.

A világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete, a UNICEF fogyasztásra kész, magas tápanyagtartalmú speciális élelmet osztott szét öt éven aluli gyermekek számára a Száhel-övezetben a súlyos, akut alultápláltság kezelésére. A Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger teljes területét, valamint Kamerun, Nigéria és Szenegál északi területeit magában foglaló Széhel-övezetet régóta súlyos élelmezési válság sújtja. A szervezet előrejelzése szerint várhatóan több mint 10 millió embert, köztük több mint egymillió gyermeket fenyeget akut alultápláltság 2012 során.

A Száhel-övezetben főként az élelmiszerelosztást, egészségügyi ellátást, vízelosztást és szennyvízkezelést biztosító rendszerek elégtelensége az oka a magas gyermekhalandóságnak. Az alultápláltság a fő rizikófaktor a gyermek megbetegedések és halálozások terén, az éves gyermekhalandóság legalább 35 százalékért felelős a régióban.

Az UNICEF 90, sürgős segítséget nyújtó csapatot kíván a régióba küldeni. A szervezet a helyi kormányokkal együttműködve, az UNICEF nagyszabású készenléti akciótervet dolgozott ki a válság kezelésére. Az UNICEF Humanitárius Akcióterve keretében az év elején 120 millió dollárt kért a kormányoktól és adományozóitól 2012-re, ebből eddig csak 37,6 millió dollár folyt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik