Nagyvilág

Amerikai tengerészgyalogosok érkeztek Ausztráliába

Megérkezett Ausztráliába annak a 2500 fős amerikai tengerészgyalogos alakulatnak az előőrse, amely az ötödik kontinens majdnem legészakibb pontján, Darwin kikötővárosban fog állomásozni.

Az új védelmi stratégia keretében telepítenek amerikai csapatokat Ausztráliába; az elgondolás szerint növelni kell az amerikai katonai jelenlétet az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Az első csoportban 200 tengerészgyalogos érkezett Ausztráliának az indonéz szigetvilággal szomszédos északi részébe.

Egy térségbeli diplomata úgy fogalmazott: az amerikai tengerészgyalogosok jelenléte katonai értelemben teljesen irreleváns, ugyanakkor fontos jelzés Washington részéről.

Az amerikai katonák együtt fognak gyakorlatozni a helyi haderővel nemcsak Ausztráliában, hanem több más térségbeli országban is – közölte a tengerészgyalogság szóvivője.

Az ausztráliai csapattelepítés novemberi bejelentésekor Barack Obama amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a lépésnek nem célja Kína elszigetelése.

Tavaly kiéleződött a feszültség Kína, Vietnam és a Fülöp-szigetek között az Indoinéziától északra, a Dél-kínai-tengeren lévő, kőolajban, földgázban és halban gazdag területek hovatartozása miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik