Nagyvilág

The Economist: Máshol az államfő a lemondását fogalmazná

A tekintélyes brit gazdasági lap szerzője Orbán Viktor szavaira emlékeztet, melyek szerint Magyarország többé nem lesz következmények nélküli ország.

„Másolt, de nem plagizált” – címmel jelentetett meg cikket a The Economist brit gazdasági lap weboldalán a magyar köztársasági elnök, Schmitt Pál plágiumbotránya miatt felállított vizsgálóbizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentésének összefoglalója kapcsán.

A írás emlékeztet az ügy minden fontosabb részletére – a hvg.hu leleplező anyagaira és az államfő nyilatkozataira, melyekben ártatlannak vallotta magát -, illetve beszámol a bizottsági domentum tartalmáról.

A The Economist szerzője megjegyzi: a legtöbb országban a köztársasági elnök már a lemondó nyilatkozatát fogalmazná hasonló helyzetben (vagy legalábbis lemásolna egyet – teszi hozzá), és megemlíti Karl-Theodor zu Guttenberg egykori német védelmi miniszter nevét, aki plágiumügye miatt volt kénytelen távozni tisztségéből.

„De nem így Magyarországon” – folytatódik a cikk, amely rámutat arra, hogy bár a vizsgálati eredmény megállapítja, hogy Schmitt Pál jelentős részeket másolt a bolgár Geogijev munkájából saját dolgozatába, mégsem lehet felelőssé tenni a történtekért, mert a formai követelményeknek megfelelt, így megtarthatja doktori címét.

A cikk emlékeztet Orbán Viktor miniszterelnök választási győzelme után elmondott szavaira is, miszerint Magyarország nem lesz többé következmények nélküli ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik