Nagyvilág

Szlovák minisztérium nevében csaltak ki milliókat

Hárommillió eurót szedett be osztrák befektető cégektől a szlovák gazdasági minisztérium nevében egy bűnözői csoport.

A pénzt infrastrukturális beruházásokban való részvételt ígérve, nem létező illetékek fejében csalták ki ausztriai befektetőktől. A beruházás Léva város infrastrukturális fejlesztését, valamint lakásgazdálkodását érintette volna.

Miután a befektetők érdeklődést mutattak a projekt iránt, néhány napra rá a szlovák gazdasági tárca fejléces nyomtatványán értesítést kaptak a “hivatali döntésről”, amely több mint 164 ezer euró “illeték” megfizetésére kötelezte őket. Az érintetteknek a pénzt a “határozat” alapján a gazdasági minisztérium számlájára kellett befizetniük, ám nem közvetlenül, hanem az ausztriai Obervallachban bejegyzett, Bau Arge Levice nevű társuláson keresztül.

A szlovák gazdasági tárca, miután tudomást szerzett az esetről, figyelmeztető nyilatkozatot adott ki a hasonló csalások jövőbeni elkerülése érdekében. Ebben többek közt közli: a közpénzek felhasználására vonatkozó előírások nem teszik lehetővé, hogy a szaktárca bármiféle illetéket szedjen az állami hozzájárulás bármilyen formájáért, és ebből adódóan a minisztérium is hozott ilyen közlést tartalmazó döntést.

Az ügyben a szlovák gazdasági tárca feljelentése alapján hamarosan a rendőrség is vizsgálatot indít. Hétfőre – egyeztetés céljából – a szlovák szaktárca vezetője, Juraj Miskov, bekérette az osztrák nagykövetet is. Az érintett osztrák vállalatok a Szlovákiában működő, Dedák és partnerei ügyvédi irodát kérték fel az ügyben való jogi képviseletükre. Ők egyelőre nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik