Nagyvilág

Fellépés a kényszerházasságok ellen Hollandiában

A házasságkötések szigorításával a holland kormány kimondatlanul a muszlim szokások ellen lép fel.

„Egyetlen kényszerházasság is túl sok” – mondta Mark Rutte miniszterelnök a holland kormány pénteki tanácskozását követő sajtótájékoztatóján, miután a kormány elfogadta az új házasságkötési törvény tervezetét – írja a De Volkskrant című újság honlapja.

A kimondatlanul is a muszlim szokások elleni fellépés része lesz például az unokatestvérek közötti házasság tilalma. Általában ugyanis az ilyen közeli rokonok közötti házasság esetében van szó kényszerről. A jövőben csak abban az esetben lesz lehetőség mégis az egybekelésre, ha a két fél bizonyítani tudja a teljes önkéntességet.

Hasonlóan megtiltják a kiskorúak közötti házasságot, a pár mindkét tagjának be kell töltenie 18. életévét. Ma még egy kiskorúval külföldön kötött házasságot érvényesíteni lehet Hollandiában. A jövőben mindkét partnernek be kell töltenie a 18. életévet házasságuk elismertetése pillanatában.

A külföldön létrejött poligámia elismertetését is igyekeznek korlátozni: csak egy házastárs kaphat Hollandiában tartózkodási engedélyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik