Nagyvilág

Szlovákiát veheti elő utánunk az EU

Perrel fenyegeti Szlovákiát az Európai Unió kötelezettségszegés, környezetvédelmi jogszabályok be nem tartása miatt.

Szlovákia két hónapot kapott az EU-tól arra, hogy érintett törvényeit az uniós elvárásoknak megfelelővé tegye. Ha ezt nem teszi, az Európai Bizottság (EB) az EU bírósága elé vinné az ügyet – adta hírül a FELVIDÉK.ma szlovákiai magyar hírportál csütörtökön..

A probléma, amely miatt Szlovákiát eljárás fenyegetheti, nem új keletű. Az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy mindmáig hiányoznak a 2007 és 2010 közötti stratégiai autópálya-építések környezeti hatástanulmányai, illetve az elkészült tanulmányok nem az uniós jognak megfelelően készültek, mivel Szlovákia nem hozta összhangba nemzeti törvénykezését az uniós irányelvekkel.

A másik ügy is környezetvédelmi jellegű: a csomagolóanyagok kezelésének és a belőlük származó hulladék hasznosításának közös irányelveit hagyja figyelmen kívül az ország.

Az EB 2010 novemberében felszólította Szlovákiát a stratégiai környezetvédelmi hatástanulmányok elkészítésére. Ez alól Pozsony azzal próbált kibújni, hogy mivel a programnak pénzügyi-költségvetési vonzata van, arra a közös irányelvek nem vonatkoznak. Az EB viszont úgy látja, a költségvetési vonzat ellenére világosan látható környezeti következményekkel jár a beruházás, ezért egyértelmű választ kér a környezeti hatásokról.

A csomagolóanyagok kezelésével kapcsolatos európai irányelv esetében a nemzeti jogrendbe történő beillesztést követeli meg Brüsszel, mivel ezen a téren Szlovákiában mindeddig egyetlen lépés sem történt. Szlovákia törvényeivel nem támogatja kellő mértékben az újrahasznosítást, illetve az újra feldolgozott hulladék felhasználását. A szlovák jogrend ezen kívül – az unió szerint – több olyan elemet tartalmaz, amely akadályozza a gazdasági versenyt a hulladékhasznosítás terén. Szlovákia 2010 novemberében ezt a kifogást elismerte, megoldást ígért, mindeddig azonban nem módosította belső jogrendjét.

Brüsszel további vizsgálatot is indít. Felülbírálja a 42 millió eurós támogatással 2010-ben elindított ár- és belvízvédelmi projekt célszerűségét és hatékonyságát, s magyarázatot kér arra is, hogy a talaj vízmegtartó erejének növelésére, illetve a hegyoldalak lefutó csapadékvizeinek megfékezésére kitalált gátrendszerek megépítése kapcsán miért nem készültek környezeti hatástanulmányok.

Ha Szlovákia elfogadható választ ad Brüsszel kérdéseire, a vizsgálatot leállíthatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik