Nagyvilág

Tiltólistán a kommunisták Romániában

Egy új törvény értelmében az egykor a kommunista hatalmat kiszolgálókat öt évre eltiltanák a közéleti szerepvállalástól.

A román képviselőház kedden elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében öt évre eltiltják a közéleti szerepvállalástól azokat, akik 1945. március 6-a és 1989. december 22-e között a kommunista rezsim működésében szerepet vállaltak. A törvény hatálya alá esnek a Román Kommunista Párt (PCR), a Román Munkáspárt központi, regionális és járási vezetői, a PCR központi bizottságának tagjai és póttagjai, valamint az említett időszak bukaresti kormányzati miniszterei, államtanácsosai és államtitkárai – írja a Magyar Nemzet.

De eltiltják a magas rangú köztisztségektől az egykor rettegett titkosszolgálat, a Securitate ügynökeit és a politikai rendőrséggel együttműködő besúgókat is. Rajtuk kívül a törvény hatálya alá tartoznak még az egykori legfelsőbb bíróság vezetői, a főügyészek és helyetteseik, a nyomozó hatóság munkatársai, de a hatalmat kiszolgáló kiadványok és kiadók vezetői is. Ők nem lehetnek képviselők, szenátorok, illetve nem tölthetnek be vezető tisztséget a képviselőház főosztályain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik