Nagyvilág

Szervkereskedők áldozatai lehetnek szerbek ezrei

Tízezreknek nincs személyi dokumentuma Szerbiában. Többségük roma vagy a háború alatt vált földönfutóvá. Gyakran ők lesznek a szervkereskedők áldozatai.

Több mint 30 ezerre tehető azoknak a száma, akik semmilyen személyi dokumentummal sem rendelkeznek Szerbiában, ahol 6 ezer embernek még a megszületését sem anyakönyvezték. A “jogi szempontból láthatatlan emberek” zöme roma származású, de vannak közöttük olyanok is, akik a délszláv háborúban földönfutókká váltak, nincsenek személyi okmányaik, így jogaikat sem tudják érvényesíteni – áll egyebek között abban a jelentésben, amelyet Sasa Jankovic ombudsman ismertetett kedden a szerb képviselőházban rendezett tanácskozáson.

A “jogilag láthatatlan emberek” problémája nem új keletű Szerbiában. Tavaly Slobodan Jovanovic belgrádi lakos többnapos éhségsztrájkba kezdett, mert három évig hiába próbálkozott személyi igazolványhoz jutni, ugyanis a hatóságok arra hivatkoztak, hogy “nincs állandó lakóhelye”, nincs lakcíme.

A “jogilag láthatatlan személyek” gyakran válnak emberkereskedők áldozataivá, sokszor bántalmazzák őket, és arra is van példa, hogy szervkereskedők hálójába kerülnek. Orhan Dragas, a belgrádi nemzetközi biztonsági intézet igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy “a személyi dokumentumokkal nem rendelkező bűnelkövető kilétének a felderítése is megoldhatatlan akadályok elé állíthatja a hatóságokat”. Más szóval az ilyen személyek az állam és a társadalom biztonságára nézve is veszélyt jelentenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik