Nagyvilág

Újabb orosz műhold zuhan a Földre

Az irányíthatatlanná vált űreszközt hét hónapja bocsájtották fel. A majdnem hat tonnás szerkezetnek 15 évig kellett volna működnie.

A műhold március 25-én vagy 26-án Japán és az Egyesült Államok között fog becsapódni a Csendes-óceánba – mondta a Roszkoszmosz szóvivője. Az orosz űrkutatási hivatal szerint a zuhanó eszköz nem jelent veszélyt a lakosságra. Ugyanakkor azt kérték, hogy a becsapódás várható idejére tiltsák be a hajók és a repülőgépek közlekedését a térségben.

Az Expressz-AM4 műhold feladata az lett volna, hogy 15 évig biztosítsa a digitális internet-összeköttetést több volt szovjetköztársaság számára, végül azonban egy programhiba miatt nem sokkal fellövése után irányíthatatlanná és ellenőrizhetetlenné vált. Az 5,8 tonnás szatellitet 2011. augusztus 16-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, de egy programhiba miatt nem érte el a kívánt magasságú Föld körüli pályát.

Az utóbbi években a Roszkoszmosz több hasonló fiaskóval volt kénytelen szembesülni. 2012 januárjában a 13,5 tonnás, 120 millió euró összköltségű Fobosz-Grunt űrszonda zuhant a Csendes-óceánba. A Roszkoszmosz 2010-ben három, navigációs rendszer céljaira készült műholdat veszített el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik