Nagyvilág

Megfordította a Nap járását egy ukrán honatya

A kormányzó Régiók Pártja parlamenti frakcióvezető-helyettese szerint nyugaton korábban kél a Nap, mint keleten…

Ukrajnában újra fellángoltak a viták a téli-nyári időszámítás alkalmazásáról. Egy jelenleg érvényes javaslat szerint az idén tavasszal és ősszel utoljára fogják babrálni az óramutatókat, majd véglegesen a téli időszámításon hagynák őket.

Ezzel párhuzamosan számos honatya is azt szorgalmazza, hogy Ukrajnában két időzónát alakítsanak ki, mivel az ország keleti és nyugati része között körülbelül egyórás időkülönbség van a Nap járását illetően. Mihail Csecsetov egy nyilatkozatában azzal a példával próbálta alátámasztani ezt a kezdeményezést, hogy „míg a nyugat-ukrajnai Ungváron már rég felkelt a Nap, addig a keleti Donyeckben még éppen csak pirkad”.

A Régiók párti vezér megnyilatkozását minden ellenvetés nélkül lehozta az ukrán sajtó, és csak néhány nap elteltével döbbentek rá az újságolvasók, hogy a politikus alapvető tudatlanságról tett tanúbizonyságot központi égitestünk járásával kapcsolatban. Az ő elképzelése szerint ugyanis alighanem nyugaton kél a Nap, és keleten nyugszik… Tévedését eleddig nem ismerte be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik