Nagyvilág

Négy halott egy zsidó iskolánál történt lövöldözésben

A dél-franciaországi Toulouse-ban történt lövöldözésben három gyerek is meghalt. A tettes robogón menekült el.

A francia BFM tv jelentése szerint egy felnőtt és három gyerek halt meg, miután egy fegyveres többször rálőtt gyerekek és szülők egy csoportjára a zsidó iskola előtt Toulouse-ban. A felnőtt halálos áldozat egy tanár, a három meghalt gyerek közül pedig legalább kettő az iskola diákja volt.

A francia sajtóban megjelent beszámolók szerint a robogón elmenekült támadó azon a helyen kezdett el lövöldözni, ahol a szülők ki szokták rakni az iskolába igyekvő gyerekeket – közölte a BBC. Michel Valet főügyész szerint a tettes válogatás nélkül lőtt azokra, akik a helyszínen voltak.

“Ezzel a gyalázatos tragédiával a francia köztársaságot támadták meg” – jelentette ki az esettel kapcsolatban Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök, mielőtt a franciaországi zsidó intézmények szövetségének elnökével a helyszínre indult. A 33 nap múlva esedékes francia elnökválasztáson induló jobboldali politikus szocialista riválisa, Francois Hollande közleményben jelentette be: ő is Toulouse-ba utazik, hogy “kifejezze részvétét és szolidaritását az áldozatok családjainak, valamint Franciaország zsidó közösségének”. A szélsőjobboldali Marine Le Pen szintén elítélte a történeteket, s azt kérte a hatóságoktól, hogy “mindent tegyenek meg egy újabb tragédia megakadályozása érdekében”.

A belügyminisztérium bejelentette, hogy megerősíti a zsidó iskolákra vonatkozó biztonsági intézkedéseket, és hogy Claude Guéant miniszter a helyszínre utazik. A helyszínre utazik Nicolas Sarkozy államfő is – jelentette be a franciaországi zsidó intézmények szövetségének elnöke.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi volt a gyilkos indítéka, de az eset körülményei összefüggést sejtetnek azzal a két esettel, amely az elmúlt egy hétben történt a térségben. A dél-franciaországi városban és környékén az elmúlt napokban három katonát gyilkolt meg egy motoros támadó, egy negyediket pedig súlyosan megsebesített két lövöldözésben. A két ügyben a rendőrség azóta nagy erőkkel nyomoz. Feltételezik, hogy a tettes vagy tettesek ugyanazok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik