Nagyvilág

Távoztak a beduinok a magyarlakta menekülttábortól

Feloldották a Sínai-félszigeti békefenntartó tábor elleni blokádjukat pénteken a beduinok, miután erről megállapodtak az egyiptomi hadsereggel - közölték egyiptomi biztonsági források és a beduinok képviselői.

Több tucatnyi beduin azért vette körbe egy héttel ezelőtt az ENSZ el-gorai táborát, hogy ezzel elérjék: az egyiptomi hatóságok bocsássák szabadon bűncselekményért bebörtönzött társaikat.

A beduinok kőtorlaszokat emeltek a Multinacionális Erők és Megfigyelők (MFO) tábora körül, ahol magyar katonák is vannak, megakadályozva, hogy a katonák ki-be járhassanak.

A blokád feloldásáról az MFO pénteken nem közölt semmit, de az előző nap megerősítette, hogy beduinok körbevették a tábort, amivel az volt a céljuk, hogy nyomatékot adjanak a “központi kormánnyal szembeni politikai követelésüknek”. A tábor területére azonban nem hatoltak be a törzsi tagok, ellentétben egyes jelentésekkel, és az MFO-val nincs ellentétük a félsziget nomád lakóinak – tették hozzá a békefenntartók.

Egyiptomi biztonsági források és a beduinok közlése szerint abban állapodtak meg, hogy a hatóságok április 16-ig szabadon engedik azokat a törzsi tagokat, akiket robbantásos merényletek elkövetése miatt börtönöztek be.

A békefenntartó misszió, amelyben 12 ország katonái szolgálnak, az 1979-es izraeli-egyiptomi béke betartásán őrködik.

A Sínai-félszigeten, ahol Egyiptom legjövedelmezőbb üdülőhelyei koncentrálódnak, beduinok laknak, akiket elhanyagolt Hoszni Mubarak volt elnök rendszere. A beduinok tavaly fegyvert fogtak az elnököt megbuktató lázadásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik