Nagyvilág

Fico is ünnepelhet

Hivatalosan is kormányalakítással bízta meg csütörtökön a szlovák államfő.

Ivan Gasparovic szlovák államfő maga jelentette be, hogy az allkotmány alapján a parlamenti választásokon győztes Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökét bízta meg kormányalakítással. “Van eset, amikor a csúcs a szakadék szélét jelentheti” – mondta a megbízatás átvétele után Robert Fico, ezzel is jelezve, tudatában van annak, hogy a leendő kormány nehéz körülmények között fog dolgozni.

Az már korábban kiderült, hogy Robert Fico egyedül alakít majd kormányt. A parlamenti választások győztes pártjának elnöke a parlamentbe jutott pártok vezetőivel egyeztetett. A tárgyalásokon bebizonyosodott, hogy a Smernek egyedül kell majd kormányt alakítania – mondta el a kerekasztal-találkozót követően a régi-új kormányfő. Robert Fici közölte azt is, nem lát okot arra, hogy változtassanak a kisebbségek jelenleg érvényes status quóján, de nem kizárt a szlovák állampolgársági törvény módosítása. A Smer elnöke ennek részleteire nem tért ki.

A szlovák sajtóban megindult a találgatás a leendő kormány személyi összetételéről, a Smer mindezidáig elzárkózott attól, hogy az ezzel kapcsolatos kérdésekre válaszoljon, de Robert Fico előzetes kijelentéseiből annyit sejteni lehet, a kabinet nemcsak párttagokból áll majd, hanem párton kívüli szakemberekből is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik