Poszt ITT

Jó hír Szlovákiának, jó hír Ficonak

A kampány finisében ez a szereplő nagyobb nemzetközi segítséget aligha kaphatna, mint egy olyan magas EU-s posztról érkező üzenetet, amely arról szól, hogy ebben a kiemelt jelentőségű szimbolikus csatában neki volt igaza.

Két hírt találtam egymáshoz zavarba ejtően közel. Az egyik: Robert Fico, a Smer párt vezetőjeként nagy valószínűséggel Szlovákia következő miniszterelnöke lesz a most vasárnapi előrehozott parlamenti választások eredményeként. A másik: A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság kijelölt főtanácsnoka szerint a Szlovák Köztársaság nem sértette meg az uniós jogot, amikor 2009. augusztus 21-én megtagadta Sólyom László magyar köztársasági elnöknek a területére történő belépését.

Nyilván az utóbbi témára már azért is felkaptam a fejem, mert annak idején elég sok dolgom volt ezzel az üggyel: előtte is, utána is napokig vezető téma volt a magyar médiában, és az Elnöki Hivatal részéről én voltam, akinek képviselnie kellett az ügyet. Ennek ellenére nem venném most a bátorságot, hogy szakmailag minősítsem a főtanácsnok álláspontját. Nem vagyok jogász, főleg nem nemzetközi. Emlékszem az akkori érveinkre, amelyeket ma is érvényesnek érzek, és amelyeket viszontláttam a kormány reakciójában is. Józanésszel is nehezen tudom belátni, hogy egy alapvető Uniós jogot miként írhatna felül bármilyen, teljesen más területet szabályozó nemzetközi szerződés, de ismétlem, ez csak egy laikus kétkedése.

Én politikával foglalkozom, így zavart vagy furcsaságot nem a jogi érvelésben tudok észrevenni, hanem sokkal inkább a tegnapi bejelentés lehetséges – akár szándékos, akár véletlen – politikai hatásait illetően. Ahogy a fenti, elsőnek idézett hírben is szerepel, most vasárnap választások lesznek Szlovákiában. A legnagyobb esélyes annak a Robert Fico-nak a pártja, aki annak idején hivatalban lévő miniszterelnökként központi szereplője volt a Sólyom elleni szlovák hangulatkeltésnek, és a konkrét kitiltási akciónak is. A mostani kampány finisében ez a szereplő nagyobb nemzetközi segítséget aligha kaphatna, mint egy olyan magas EU-s posztról érkező üzenetet, amely arról szól, hogy ebben a kiemelt jelentőségű szimbolikus csatában neki volt igaza.

A 2009-es incidens óta 2,5 év telt el. Semmi többet nem szeretnék kérdezni, csak azt, hogy pusztán statisztikai alapon mekkora a valószínűsége annak, hogy ez a főtanácsosi bejelentés egész pontosan a szlovákiai választások hetére essen, egész pontosan öt nappal a szavazás előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik