Nagyvilág

Már Pekingnek is vannak zöldségzenészei

Répapánsípon és krumplifurulyán zenél egy kínai testvérpár. A bécsi Zöldségzenekar riválisai két éve fordultak a zöldséghangszerekhez.

Répákból, lótuszgyökérből, tökből, jamgyökérből, póréhagymából, uborkából és egyebekből farigcsál hangszereket egy kínai testvérpár. A nagyobb hangszerek rögzítő elemeihez is zöldségeket használnak, a répaorgona ‘”sípjait” például metélőhagymák vázához rögzítik

A végeredmény megdöbbentően “fülharmonikus”: egészen tisztán szól például a répapánsíp, vagy a krumplifurulya. A zöldséghangszerek azonban nem tartósak, igen hamar elhangolódnak, amint változik a hőmérséklet vagy a páratartalom.

A 43 és 41 éves fivérek apja zenetanár, fiai kicsi koruktól tanulnak muzsikálni, a zöldségek irányába azonban csak két éve mozdultak el. Repertoárjuk nemzetközi: a kínai dallamok ellett akadnak hagyományos angolszász dalok is. A páros jó pár tévéműsorban szerepelt már, fellépéseikért 1-1,6 millió forintnyi jüant kapnak. A gázsi magasnak tűnik, ám a hangszerparkot állandóan “frissíteni” kell, ami rengeteg munkával jár.

A pekingi zöldségduó színvonalas riválisa a bécsi Zöldségzenekarnak, amely már több mint 10 éves. Ők nyolcan vannak, egyebek közt répatrombitán, hagymahegedűn, uborkafonon, tökdobon, káposztaszintetizátoron játszanak, műsorukon a free jazz és a kísérleti zene az úr, de “felcsendül” olyan hagyományos mű is, mint a Radetzky induló.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik