Nagyvilág

Beduinok nehezítik a magyar katonák munkáját

Körbevették a Sínai-félszigeten, El Gorában lévő ENSZ békefenntartó tábort, ahol a honvédség is képviselteti magát.

Beduinok zavarják a Sínai-félszigeten, El Gorában lévő ENSZ békefenntartó tábor működését; az egyiptomi kormány által bebörtönzött társaik szabadon bocsátását akarják elérni, ezért vették körbe a tábort, ahol magyar katonák is vannak – mondta videoüzenetében Domján László, az Összhaderőnemi Parancsnokság vezetője szerdán a Honvédelmi Minisztérium (HM) nyílt napján.

A parancsnok videoüzenetében azt mondta: a beduinok zavarják a táborba való ki- és bejutást, gumikat gyújtogatnak és randalíroznak, de a magyar katonákat nem fenyegeti veszély. Hasonló akcióra egyébként már három éve nem volt példa – tette hozzá.

Kerezsy Norbert, az Afganisztánban lévő magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) parancsnokhelyettese szintén élő videokapcsolat segítségével közölte: jelenleg nyugodtak a kedélyek Baglánban, abban a tartományban, ahol állomásoznak.

A helyiek nem a magyar katonákat teszik felelőssé a múlt vasárnapi – vélhetően egy amerikai katona által elkövetett – ámokfutásért, amelynek több gyermek és nő is áldozatul esett – tette hozzá. Az MTI kérdésére válaszolva közölte azt is, hogy nem volt újabb tüntetés a Puli Humri városban található magyar tábornál.

A létesítményt egyébként február végén, a bagrami amerikai támaszponton történt Korán-égetés ellen tiltakozva támadta meg helyiek egy csoportja. Az összecsapásban egy helybeli férfi meghalt, többen megsérültek, de magyar katonának nem esett baja.

A parancsnokhelyettes szólt arról is, hogy jelenleg természeti katasztrófák nehezítik a tartomány életét: hatalmas lavina volt a Szalang-hágón. A műszaki mentésben magyar katonák is részt vesznek, így munkával telik március 15-e – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik